info@visitpancevo.rs

пишите нам

+381 13 333 399

позовите нас

Војводе Петра Бојовића 2

наша адреса

Омољица

Омољица је сеоско насеље које се налази на територији града Панчева, у Јужнобанатском округу Аутономне Покрајине Војводине, у Републици Србији. Према коначним резултатима пописа становништва из 2011. године, у Омољици живи 6.309 становника.

На подручју насеља откривени су остаци из неолитског доба. Предмети који се чувају у Вршачком и Темишварском музеју, такође су откривени споменици који воде порекло из бронзаног доба и то из времена од 1.500 – 1.000. год п. н. е. (чувају се у Музеју у Панчеву). Предмети из овог периода састоје се из посуђа такозване панонске керамике. Други предмети и новци указују да су овде живели људи у времену Келта, Римљана и Византије.

Постоји предање да су први насељеници овог села (старо село) пореклом из Хомоља и да је по њему насеље добило име Хомољица.

Најстарија кућа у селу је из 1766. године, где је основно био штаб Десете банатске регименте. После тога је у згради био контумац (карантин) где су одређено време проводили путници који су долазили из Турске (Србије). Једно кратко време (21 дан) ту је боравио и Вук Караџић.

У Омољици је 1976. године снимљен филм и телевизијска серија „Салаш у Малом Риту”, редитеља Бранка Бауера.

Омољица је позната највише љубитељима аматерског филма и фотографије, јер се у њему почетком сваког августа одржава фестивал „Жисел“. 1971. године у Омољици је одржан први фестивал аматерског филма посвећен сеоском животу. После две године фестивал је проширен и на фотографију.

Омољица је од Панчева удаљена 15 км, а од Београда 38 км.

Плаже у Омољици

Плаже и излетиште између Омољице и Банатског Брестовца током пролећа и лета су једно од омиљених места за купање и боравак у природи како за становнике ових места, тако и из Панчева и околине.

Опширније...