info@visitpancevo.rs

пишите нам

+381 13 333 399

позовите нас

Војводе Петра Бојовића 2

наша адреса

Качарево

Качарево је градско насеље које се налази на територији града Панчева, у Јужнобанатском округу Аутономне Покрајине Војводине, у Републици Србији. Према резултатима пописа становништва из 2011. године, у Качареву живи 7.100 становника.

Први писани подаци о данашњем Качареву датирају од друге половине 18. века, када је, у намери да ојача своје јужне границе, Аустроугарска монархија интензивно насељаваља ове просторе.

Село, под именом Francfeld, формирано је у периоду између 1790. и 1792. године, добивши назив по имену цара Франца Јозефа, насељено је углавном дунавским Швабама из подножја Шварцвалда. Захваљујући политичким променама 1867. Francfeld постаје Ferencfalu, а тек 1918. добија и прво српско име у својој историји – Краљевићево, и то непосредно по припајању Војводине Краљевини СХС.

Данашњи назив селу су дали колонисти који су у Банат стигли претежно из Босне, Крајине, Лике, Далмације и Македоније после II светског рата, по народном хероју Светозару Качару чија је породица такође колонизована у Качареву.

Качарево данас типично је урбано-рурално насеље са високим степеном изграђености комуналне инфраструктуре. Од Панчева је удаљено око 16 километара.

Плажа на језеру у Качареву

Вештачко језеро у Качареву налази се на 13 километара од Панчева. Изграђено је 2007. године, на месту где је некада био неуређен простор. Данас је једно од главних јужнобанатских купалишта.

Опширније...