info@visitpancevo.rs

пишите нам

+381 13 333 399

позовите нас

Војводе Петра Бојовића 2

наша адреса

Долово

Долово је село на територији града Панчева, у Јужнобанатском округу, у АП Војводини, у Републици Србији.

Долово се као српско село први пут помиње у неком писаном документу, 1660. године. То је Пећки катастих, што је попис односно рукописна књига калуђера Пећке патријаршије. Ту се 1660. године помиње насеље под именом Долови, које су населили Срби који су из Србије у страху од Турака мигрирали преко Дунава, северно, у Панонску низију. Међу неколико таквих сеоба Срба, а којима су Срби населили и ово банатско село, можда највећа и најпознатија је она под патријархом Арсенијем Чарнојевићем.

То, ипак, не значи да пре тога на овом месту нису постојала насеља. То најбоље доказују најновија археолошка истраживања спроведена на локалитетима недалеко од данашњег Долова.

На археолошком локалитету „Циглана“ завршена су истраживања која су показала да се на овом простору који се, по насељу из 3. века, данас назива Банатски Барбарикум, где су кроз антику и средњи век постојала насеља Дечана, Сармата и раних Словена, који су живели као слободни народи од тадашњег Римског царства.

Данас је Долово типично банатско село, у чијем центру се налазе све важније установе и институције: школа, дом културе, месна заједница… На самом крају села одваја се пут према Делиблатској пешчари.

Долово и данас већински насељавају Срби и Румуни.

Долово је од Панчева удаљено око 25 километара.

Леанка у Делиблатској пешчари омиљена локација бројних домаћих и страних филмских екипа

Насеље Леанка налази се у Делиблатској пешчари, на око 8 км од села Долово. На овом месту се налазе и локације на којима су снимани филмови „Ко то тамо пева“, „Варљиво лето 68.“ и други.

Опширније...