info@visitpancevo.rs

пишите нам

+381 13 333 399

позовите нас

Војводе Петра Бојовића 2

наша адреса

Ethno.com фестивал од 30. септембра до 2. октобра у Панчеву

Осамнаесто издање Ethno.com фестивала у Панчеву, посвећеног савременој world music сцени, биће одржано од 30. септембра до 2. октобра у организацији Културног центра Панчево, и уз покровитељство Града Панчева и Министарства културе Републике Србије. На овогодишњем издању манифестације представиће се шест аутора и ансамбала из Србије, Аустрије и Словеније: Јелена Попржан, Александар Јовановић Шљука, Рођенице, Широм, Панчевачки тамбурашки оркестар и Шира Утфила.


Прве фестивалске вечери, у четвртак 30. септембра од 20 часова у Светосавском дому у Панчеву, публици ће се представити Јелена Попржан и Александар Јовановић Шљука.

Јелена Попржан


Јелена Попржан, виолисткиња и вокалисткиња, разноврсна је уметница српског порекла која живи и ради у Аустрији, где је кроз рад најпре у дуету Catch-Pop String-Strong, а касније са саставима Madame Baheuk и Sormeh учврстила своју репутацију маштовитог аранжера, изражајног вокалног уметника и забављача са комичним талентом и политичким ангажманом. Ова уметница има стилски врло разноврсна интересовања: нову и стару музика, world music, певање, компоновање, кабаре, neues vienerlied, фолк, џез, које спаја у јединствену фузију. Јелена Попржан је добитница награде „Повеља са статуетом Војин Малиша Драшкоци“ за 2020. годину, коју додељује World music асоцијација Србије.

Пијаниста Александар Јовановић Шљука

Пијаниста Александар Јовановић Шљука још од почетка професионалне музичке каријере гаји љубав према наступима и композицијама за соло клавир. Ова музичка форма, која се често среће у џезу, пружа велику слободу и могућности за импровизацију, али истовремено представља и велики изазов за сваког пијанисту. Као соло пијаниста, Јовановић је наступао на концертима и фестивалима широм Србије, као и у иностранству, изводећи сопствене композиције, импровизације и традиционалне песме Србије и Балкана. Тренутно ради на свом првом албуму за соло клавир, на коме ће представити нове ауторске композиције, као и неколико оригиналних аранжмана традиционалних народних песама.

Друго фестивалско вече одржава се у петак, 1. октобра у Дворани Културног центра Панчева у 20 часова, а на програму ће бити концерти састава Рођенице из Србије и Широм из Словеније.

Вокални састав „Рођенице“

Вокални састав Рођенице настао је првенствено са циљем да кроз праксу истражује вокалне технике карактеристичне за традиционално певање на простору бивше Југославије, да би током година рада и усавршавања ова група постала препознатљива по уметничком приступу и осавремењивању специфичне музичке форме какву престављају традиционалне сеоске песме. Назив Рођенице реферише на трио састав, односно значење које жене – рођенице (суђаје) имају у словенској митологији. Оне престављају натприродна женска бића која одређују судбину тек рођеном детету.

Трио Широм, чији чланови потичу из прекoмурских, толминских и крашких крајева Словеније, у свом стваралаштву представља испреплетаност различитих музичких приступа, богатство звукова и необуздану музичку машту. Изток Корен, Само Кутина и Ана Кравања на својим наступима свирају више од десетак инструмената, а богатство различитих музичких форми се може схватити као инспирација која стоји иза карактера овог новог ансамбла. Њихов израз осцилира између широког спектра традиционалне музике и савремене акустичне медитације у стилу рока, док је крајњи резултат утемељен у увек мистичном минимализму.

Трио Широм

Последњег фестивалског дана, у суботу 2. октобра у 20 сати у Дворани културног центра Панчева, наступиће Панчевачки тамбурашки оркестар и састав Шира Утфила.

Тамбурашки оркестар Панчева је почео са радом 2014. године. Након дугогодишњег педагошког и извођачког искуства, професор Михајло Јовић оснива тамбурашки оркестар са циљем да негује и изводи традиционалну тамбурашку и уметничку музику. Тамбурашки оркестар Панчева је састав који наставља, надограђује традицију тамбурашке музике, са новом младалачком енергијом која приближава тамбурашку музику свим генерацијама. У досадашњем раду оркестар се претставио публици са више различитих прогама: Тамбурашка инструментална музика, Валцери на тамбури, Бисери тамбурашке музике, Вечите мелодије, Битлси на тамбури и Српски песници романтичари у староградској музици. Оркестар овим избором програма показује своје опредељење да поред традиционалне и ументичке музике шири и негује свој концертни репертоар.

Шира Утфила

Шира Утфила се бави истраживањем, аранжирањем и извођењем сефардске музике Балкана, Медитерана и Блиског Истока. Инспирацију за своју музику проналази у богатству балканске, јеврејско-шпанске и блискоисточне музичке традиције. Група страствено комбинује традиционалну музику и посвећеност њеном очувању са талентом за фјужн и импровизацију. 2009. године Шира Утфила у Амстердаму добија престижну награду RASA за најбољу world music групу, док је албум „Biviendo en kantando”, издат за холандског издавача Music & Words, сврстан у „Top of the world“ селекцију ЦД издања престижног британског магазина „Songlines”. Бенд је управо завршио снимање новог албума, на коме се као нови чланови појављују оперетска звезда Бранислава Подрумац и џез пијаниста Александар Јовановић Шљука.

Ethno.com фестивал је покренут 2003. године, са идејом истраживања и презентовања ауторских визија традиционалне музике најзначајнијих домаћих музичара, али и промовисања уметника посвећених извођењу народне музике у њеном аутохтоном облику. Од 2013. године ова манифестација прави заокрет у програмском концепту ка савременим струјањима на world music сцени. Циљ фестивала је да кроз концерте, радионице, резиденције уметника и научно-образовни програм представи музику из целог света с примарним фокусом на стиловима Балкана, Блиског истока, Африке и Азије, као и оним насталим на наслеђу европских народа. Фестивал жели да буде отворен и сензибилан на културне и уметничке различитости у сталној тензији између традиције и иновације, кажу организатори. Уметнички директор фестивала је виолиниста Филип Крумес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Последње објаве
Ознаке (тагови) на сајту:
dozvole za čamce (2) nikola stoilković (3) pančevo (2) polaganje u pančevu (2) turistička organizacija pančevo (3) Панчево (6) Туристичка организација града Панчева (11) александар стевановић (3) банатски брестовац (2) вајфертова трка (2) вожње катамараном (3) дани вајферта (5) дом културе иваново (2) дочек нове године (4) златна дирка (2) иваново (4) катамаран панука (6) културни центар панчево (2) купалиште (2) летњи дани (2) летњи програм (3) манифестација (2) манифестација дани вајферта (4) манифестација летњи дани (2) марко гуран (2) музеј железнице (2) народни музеј панчево (4) наутички туризам (2) никола стоилковић (12) омољица (2) панука (2) паркови панчева (3) плажа на дунаву (2) плажа на тамишу (3) плажа у качареву (2) споменик природе (2) туристичка организација панчево (7) улица новогодишње чаролије (4) улична трка (2) фестивал хармонике (2) шта видети у панчеву (2) шта обићи (3) шта обићи у панчеву (2) језеро у качареву (2) јосип вебер (2)