info@visitpancevo.rs

пишите нам

+381 13 333 399

позовите нас

Војводе Петра Бојовића 2

наша адреса

Парк „Барутана“

Парк „Барутана“ је нови парк у Панчеву, површине 2,80 хектара чија је изградња почела 2011. године. Парк је отворен две године касније и препознатљив је као парк за екстремне спортове са највећом вештачком стеном за пењање у Србији, највећим скејт парком и теретаном на отвореном.

Површина на којој је парк подигнут одликује се богатом историјом. Налази се надомак парка Народна башта, дели их само улица Војвођански булевар.

Прва барутана изграђена је на простору изван градског утврђења, а у близини „Егзирцир плаца“, војног полигона за увежбавање. На том простору налази се као војни објекат све до 1975. године.

Простор барутане је свој данашњи изглед добио у другој половини 19. века. Укидањем Војне границе 1872. године, већина војнограничарских објеката у граду је продата, а за потребе војске изграђене су нове касарне. Један од ретких објеката који је остао из тог периода била је барутана, али је и она добила нови изглед.

Састојала се од два објекта који су били опасани земљаним насипом. Унутрашњост насипа била је покривена клесаним каменом намењеним за калдрмисање улица, а спољашњи делови су били затрављени. Војници који су чували објекат временом су озеленили простор око зграда да би је и на тај начин изоловали од становништва, јер је простор који је раније био изван града и ненасељен, уређењем Народне баште постао један од најпосећенијих делова Панчева.

Војске које су користиле барутану временом су се мењале. Почевши од аустро-угарске, преко угарске, аустријске, војске Краљевине Југославије па све до ЈНА. Међутим, барутана у Панчеву је остала на истом месту.

По други пут у својој историји, седамдесетих година XX века војни објекти у Панчеву уступљени су граду, а за потребе тадашње ЈНА изграђене су нове, модерне касарне са пратећим објектима на периферији града. Тада је и барутана престала да буде војни објекат, када је Град Панчево извршио размену површина. Зграда која је делимично била оштећена није благовремено санирана и временом је грађевински материјал са ње разнет као и камен са насипа. Други објекат је реновиран 1975. године и претворен у четири сликарска атељеа.

Након обнове парка Народне баште, ЈКП “Зеленило“ Панчево је покренуло иницијативу за уређење површине некадашње барутане која би се својим садржајима разликовала од ње, а која би такође била привлачна за велики број посетилаца. Пројекат уређења парка Барутана израђен је током 2009/2010. године.

У парку „Барутана“ налази се и фитнес терен на отвореном

Локација парка је изузетна, јер се налази у близини градског центра, а између већ постојећег парка Народне баште и тржног центра са којим има пешачку везу. На локацији парка затечена су одрасла стабла белог јасена, белог дуда, беле тополе, јавора… Најзаступљенији је бели јасен. Сва здрава стабла су задржана и уклопљена у пројекат озелењавања.

До сада је постављена нова инфраструктура, пешачке стазе, ограда око парка, расвета, засађено је око 500 садница лишћарских и четинарских врста дрвећа, изграђен је Bike & Scate парк, прва бетонска вештачка стена у Србији, болдер, фитнес терен на отвореном, паметна клуба са соларним напајањем за пуњење мобилних телефона…

У парку се налазе саднице црвеног храста, украсне крушке, ликвидамбара, липа, сребрнолисног јавора, црвенолисне шљиве, јове…

У парку је постављено тридесетак клупа, три јавне чесме, двадесетак корпи за отпатке.

Сав мобилијар савременим дизајном и врхунским квалитетом прати намену парка.

Bike & Scate парк је изграђен на глаткој бетонској подлози на површини од 2.200 м². У скејт парку налази се 15 савремених справа. У Барутани је изграђена и вештачка стена за пењање, изведена у бетону, први такав пример у Србији. Стена је висине 10,5 м, основе 4 x 4 м. У непосредној близини изграђен је и болдер – зид за пењање висине 2,5 м.

Стена је висине 10,5 м, основе 4 x 4 м

Користећи постојећу денивелацију терена – бедеме, који су имали одбрамбену намену у прошлости (у случају експлозије барута), подигнут је амфитеатар на отвореном.

Амфитеатар окружује плато од око 600 м² поплочан бехатон плочама. Намењен је различитим културним дешавањима, представама на отвореном, концертима, књижевним вечерима, часовима у природи…

Улаз у Барутану од стране БИГ центра
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Последње објаве
Ознаке (тагови) на сајту:
dozvole za čamce (2) nikola stoilković (3) pančevo (2) polaganje u pančevu (2) turistička organizacija pančevo (3) Панчево (6) Туристичка организација града Панчева (11) александар стевановић (3) банатски брестовац (2) вајфертова трка (2) вожње катамараном (3) дани вајферта (5) дом културе иваново (2) дочек нове године (4) златна дирка (2) иваново (4) катамаран панука (6) културни центар панчево (2) купалиште (2) летњи дани (2) летњи програм (3) манифестација (2) манифестација дани вајферта (4) манифестација летњи дани (2) марко гуран (2) музеј железнице (2) народни музеј панчево (4) наутички туризам (2) никола стоилковић (12) омољица (2) панука (2) паркови панчева (3) плажа на дунаву (2) плажа на тамишу (3) плажа у качареву (2) споменик природе (2) туристичка организација панчево (7) улица новогодишње чаролије (4) улична трка (2) фестивал хармонике (2) шта видети у панчеву (2) шта обићи (3) шта обићи у панчеву (2) језеро у качареву (2) јосип вебер (2)