info@visitpancevo.rs

пишите нам

+381 13 333 399

позовите нас

Војводе Петра Бојовића 2

наша адреса

Галерија ЗЕЛЕНИ ВОЗ

Галерија Зелени воз отворена је у лето 2002. године у железничкој композицији на Тамишу који је као споменик техничке културе постављен на платоу старе железничке станице Панчево на Тамишу.

Аутор поставке, Јосип Вебер, изложио је макете минијатурних железница, железничке фотографије и разни експонати. То је био јединствен простор у Панчеву у којем су се одржавале изложбе разних уметника, књижевне вечери, чајанке, концерти класичне музике и промоције. Галерију је свечано отворио наш прослављени филмски режисер Емир Кустурица, који је на отварање дошао са делом екипе филма Живот је чудо, из разлога што је управо Јосип Вебер за потребе снимања филма израдио макете железница и имао главну епизодну улогу. Галерија је успешно радила до 2006. године, када је одлуком председништва клуба извршена пренамена простора.

У лето 2007. године клуб је уступио на коришћење други вагон из композиције на станици на Тамишу приватном предузетнику који је у њему отворио данас свима познати кафе Воз.

Ентеријер вагона галерије „Зелени воз“

Панчевачка композиција на Тамишу у више наврата била је део сценографије за снимање филмова и тв серија. Томе треба додати и неколико десетина тв емисија које су снимале не само тв станице из Панчева и Србије, већ и из иностранства. Пре него што је постао галерија, Зелени воз је био сценографија за серију Мама Лучија, у којој је главну улогу тумачила чувена Софија Лорен.

Галерија је затвореног типа, отвара се за организоване посете, које се заказују на број телефона 063 8555 788 или путем електронске поште: veberoni@yahoo.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Последње објаве
Ознаке (тагови) на сајту:
dozvole za čamce (2) nikola stoilković (3) pančevo (2) polaganje u pančevu (2) turistička organizacija pančevo (3) Панчево (6) Туристичка организација града Панчева (11) александар стевановић (3) банатски брестовац (2) вајфертова трка (2) вожње катамараном (3) дани вајферта (5) дом културе иваново (2) дочек нове године (4) златна дирка (2) иваново (4) катамаран панука (6) културни центар панчево (2) купалиште (2) летњи дани (2) летњи програм (3) манифестација (2) манифестација дани вајферта (4) манифестација летњи дани (2) марко гуран (2) музеј железнице (2) народни музеј панчево (4) наутички туризам (2) никола стоилковић (12) омољица (2) панука (2) паркови панчева (3) плажа на дунаву (2) плажа на тамишу (3) плажа у качареву (2) споменик природе (2) туристичка организација панчево (7) улица новогодишње чаролије (4) улична трка (2) фестивал хармонике (2) шта видети у панчеву (2) шта обићи (3) шта обићи у панчеву (2) језеро у качареву (2) јосип вебер (2)